Saturday 14 March 2015

Qeema biriani قیمہ بریانی

Qeema biriani

A delicious and spicy biriani with beef mince and awesome taste and aroma of mint gives a rich delightful meal.

Ingredients

  1. Beef mince(hand knitted) : 1 kg : ہاتھ کا بنا ہوا گائے کا قیمہ
  2. Basmati rice : 1 kg : بامتی چاول
  3. Tomatoes (sliced) : 2 cup : ٹماٹر کٹے ہوئے
  4. green chilies : 1/2 cup : ہری مرچیں
  5. chopped mint : 2 cup :باریک کٹا پودینہ
  6. lemon juice : 2 tbsp : لیموں کا رس
  7. ginger garlic paste : 2 tbsp : ادرک لہسن کا پیسٹ
  8. yogurt : 1 cup : دہی
  9. salt : as required : حسب ذائقہ نمک
  10. red chili powder : 2 tsp : پسی لال مرچ
  11. hot spices powder : پسا گرم مصالحہ
  12. Black pepper powder : ½tsp :پسی کالی مرچ
  13. orange food color : 2 pinch : زردہ رنگ
  14. Milk : 3 tbsp : دودہ
  15. Turmeric powder : 1 tsp : ہلدی
  16. Whole mix spices : 1 tbsp : ثابت گرم مصا لحہ
  17. Nutmeg and mace powder : ½ tsp: جائفل جاوتری پسی ہوئی
  18. Cooking oil : 1 cup : تیل
  19. onion : 1 cup (sliced): پیاز کاٹی ہوئی

Steps

  1. Heat oil add onion and fry till golden brown.
  2.  Add beef mince and ginger garlic paste to it and fry for some time.
  3. Add half of the tomatoes, green chilies, red chili powder, turmeric powder, salt, hot spices, hot spices powder and cook till mince is tender.
  4. Add yogurt and fry till water is dry. Add mint, nutmeg and mace powder and turn off stove. put remaining tomatoes on top.
  5. Boil rice with some salt and whole spices till 80% done.
  6. Put all rice on top of mince, add lemon juice, mix orange color to milk and sprinkle on top of rice and simmer on low flame for 15 minutes. 

 

اردو میں ترکیب

  1.   پیاز کو تیل میں فرائی کریں، اس میں قیمہ اور ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر بھون لیں.
  2. اس میں لال مرچ، ہلدی، آدھے ٹماٹر، نمک، کالی مرچ، گرم مصالحے، پسا گرم مصالحہ، ہری مرچیں، اور جائفل جاوتری کا پاؤڈر ڈال کر قیمہ گلنے تک پکائیں.
  3. اب دہی اور ہری مرچیں ڈال کر بھون لیں.
  4. اس میں پودینہ ڈال کر ہلکی آنچ پر مکس کریں اور چولھا بند کر کے اوپر سے باقی ٹماٹر ڈال دیں.
  5.  چاول نمک ڈال کر ایک کنی رہ جانے تک ابالیں اور چھان لیں.
  6. قیمہ مصالحہ کے اوپر چاول ڈال کر اوپر سے لیموں کا رس اور دودھ میں رنگ ملا کر چھڑک دیں.
  7. اب15 منٹ دم لگا دیں اور پھر سرو کریں۔

No comments:

Post a Comment

Must share the results of dishes that you have tried from here..

Content key

Table Spoon: Tbsp: کھانے کاچمچ
Teaspoon: Tsp: چائے کا چمچ
As required: حسب ذائقہ

Follow on facebook