Wednesday 11 February 2015

Sohan halwa سوہن حلوہ

سوہن حلوہ

Here is an awesome dessert for you. must try and serve today!

Ingredients

  1. Wheat grains (chopped finely): 500 gram : گندم کا باریک دلیہ
  2. Sugar : 2 kg : چینی
  3. Almonds : 125 gram : بادام
  4. water : 2 kg : پانی
  5. Walnut : 125 gram: اخروٹ
  6. nutmeg minced: 1: جائفل
  7. small cardamon powder: 10 :چھوٹی الائچی پسی ہوئی
  8. Citric acid : 4 gram : ٹاٹری
  9. mace powder: ¼ tsp: پسی جاوتری
  10. orange food color: ¼ tsp : زردہ کا رنگ
  11. ghee/ oil : 500 gram : گھی/تیل

Steps

  1. Soak wheat in water for one hour.                                                                                                  گندم کو پانی میں ایک گھنٹہ تک بھگو دیں۔
  2. Add all ingredients except nuts in soaked wheat and put it on flame.                                                        اس میں میووں کے علاوہ تمام اجزاء ڈال کر چولھے پر چڑھا دیں۔
  3. When it turns thick and wheat is completely tenderized than add ghee and cook till ghee separates from halwa.                                                                                                                                                 جب یہ گاڑھا ہو جائے اور گندم اچھی طرح نرم ہو جائے تو اس میں گھی ڈال دیں اور اچھی طرح پکائیں کہ حلوہ گھی چھوڑنے لگے۔ 
  4. Add all nuts and mix well. grease another tray and put all halwa in it.                                                                 تمام میوے ڈال کر مکس کر لیں اور ایک ٹرے کو گریس کر کے اس میں سارا حلوہ نکال لیں۔
  5.  Leave it for some time allow it to settle and cool. than cut it in square pieces and serve.                           اس کو کچھ دیر تک ٹھنڈا ہونے کے لیئے رکھ دیں پھر اس کی ٹکیاں کاٹ لیں اور سرو کریں۔

No comments:

Post a Comment

Must share the results of dishes that you have tried from here..

Content key

Table Spoon: Tbsp: کھانے کاچمچ
Teaspoon: Tsp: چائے کا چمچ
As required: حسب ذائقہ

Follow on facebook