Tuesday 17 February 2015

کھٹی میٹھی دہی پھلکیاں khatti meethi dahi phulkian

khatti meethi dahi phulkian


A really delightful and healthy Pakistani recipe. serve in your iftar or brunch today!

Ingredients

  1. Yellow lentil : 1/2 kg : مونگ کی دال
  2. baking powder : 1 pinch : بیکنگ پاؤڈر ایک چٹکی
  3. Salt : as required : نمک حسب ذائقہ
  4. Oil : for frying : تیل
  5. Yogurt : 1 kg : دہی
  6. chaat masala : as taste : چاٹ مصالحہ
  7. Tamarind water (mix some salt, chili powder, ginger powder and cook a minute) : 1 cup : املی کا پانی نمک،سونٹھ اور مرچیں ڈال کر کچھ دیر پکالیں۔

Steps

  1. Wash and rinse the lentil and grind to a smooth paste.
  2. Take out in a bawl add some baking powder and beat well.
  3. Keep aside for 15 minutes.
  4. Heat oil add some of the mixture in the oil with spoon and fry well. fry all in the same way.
  5. Add these all balls in salted Luke warm water for 5 minutes.
  6. Take out and squeeze well by pressing in hands.
  7. Beat yogurt add some sugar and salt to it mix well and add the lentil balls.
  8. Splash the tamarind paste and chaat masala on top and serve. 

  اردو ترکیب

  1. دال کو دھو کر چھان لیں اور گرائنڈ کر لیں۔
  2. اس میں میٹھا سوڈا یا بیکنگ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔
  3. 15 منٹ کے لیئے رکھ دیں۔
  4. تیل گرم کر کے ہلکی آنچ پر پھلکیاں فرائی کر لیں۔
  5. نیم گرم پانی میں تھوڑا سا نمک ڈال کر مکس کریں اور پھلکیاں اس میں 5 منٹ تک بھگو دیں۔
  6. پانی سے نکال کر اچھی طرح نچوڑ لیں۔
  7. دہی کو پھینٹ لیں اس میں حسب ذائقہ چینی اور نمک ڈال کر مکس کر لیں۔
  8. پھلکیاں بھی دہی میں شامل کر دیں۔
  9. آخر میں املی کا پیسٹ اور چاٹ مصالحہ اوپر ڈال کر سرو کریں۔  

No comments:

Post a Comment

Must share the results of dishes that you have tried from here..

Content key

Table Spoon: Tbsp: کھانے کاچمچ
Teaspoon: Tsp: چائے کا چمچ
As required: حسب ذائقہ

Follow on facebook