A really delightful and healthy Pakistani recipe. serve in your iftar or brunch today!
Ingredients
- Yellow lentil : 1/2 kg : مونگ کی دال
- baking powder : 1 pinch : بیکنگ پاؤڈر ایک چٹکی
- Salt : as required : نمک حسب ذائقہ
- Oil : for frying : تیل
- Yogurt : 1 kg : دہی
- chaat masala : as taste : چاٹ مصالحہ
- Tamarind water (mix some salt, chili powder, ginger powder and cook a minute) : 1 cup : املی کا پانی نمک،سونٹھ اور مرچیں ڈال کر کچھ دیر پکالیں۔
Steps
- Wash and rinse the lentil and grind to a smooth paste.
- Take out in a bawl add some baking powder and beat well.
- Keep aside for 15 minutes.
- Heat oil add some of the mixture in the oil with spoon and fry well. fry all in the same way.
- Add these all balls in salted Luke warm water for 5 minutes.
- Take out and squeeze well by pressing in hands.
- Beat yogurt add some sugar and salt to it mix well and add the lentil balls.
- Splash the tamarind paste and chaat masala on top and serve.
اردو ترکیب
- دال کو دھو کر چھان لیں اور گرائنڈ کر لیں۔
- اس میں میٹھا سوڈا یا بیکنگ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔
- 15 منٹ کے لیئے رکھ دیں۔
- تیل گرم کر کے ہلکی آنچ پر پھلکیاں فرائی کر لیں۔
- نیم گرم پانی میں تھوڑا سا نمک ڈال کر مکس کریں اور پھلکیاں اس میں 5 منٹ تک بھگو دیں۔
- پانی سے نکال کر اچھی طرح نچوڑ لیں۔
- دہی کو پھینٹ لیں اس میں حسب ذائقہ چینی اور نمک ڈال کر مکس کر لیں۔
- پھلکیاں بھی دہی میں شامل کر دیں۔
- آخر میں املی کا پیسٹ اور چاٹ مصالحہ اوپر ڈال کر سرو کریں۔
No comments:
Post a Comment
Must share the results of dishes that you have tried from here..