Sindhi biriani
Ingredients
- Mutton : 1 kg : بکرے کا گوشت
- Basmati rice : 1 kg : باسمتی چاول
- Potatoes : 1/2 kg : آلو
- Oil : 1 and 1/2 cup : تیل
- Onions : 3 medium diced : پیاز درمیانی کٹی ہوئی
- Ginger garlic paste : 2 tbsp : ادرک لہسن کا پیسٹ
- Tomato : 1/2 kg : آدھا کلو ٹماٹر
- salt : 3 tbsp : نمک
- red chilli powder : 4 tsp : لال مرچ کا پاؤڈر
- cloves : 10 : لونگ
- green cardamon : 8: ہری الائچی
- black pepper : 10 : کالی مرچ
- cumin seeds : 2 tsp : زیرہ
- black cardamon pods : 2-3 : بڑی الائچی
- bay leaves : 3-4 : تیز پات
- yogurt : 250 grams : ایک پاؤ دہی
- green chilies : 6-7 : ہری مرچیں
- coriander leaves chopped : 1 bunch : دھنیا
- mint leaves chopped: 1 bunch : پودینہ
- Orange food color : 1 pinch : زردہ رنگ
Steps
-
Slice the onion and fry it in oil until it is light brown. Take out 1/4 of it and keep aside.
- Add Garlic Ginger paste, tomatoes, prunes , salt, red chili powder,
cloves, cardamoms, Black Pepper, Cumin Seeds , cinnamon, black cardamom
pods and bay leaves to the remaining fried onions.
- Fry this until the tomatoes are tender and the water is dry.
- Then add meat, yogurt and water (if desired) and cook on medium heat until the meat is tender and the water has evaporated.
- On other side boil the potatoes until they're half cooked.
- Now, add green chillies, mint, coriander leaves, and the half boiled
potatoes to the meat. Simmer for 2, 3 minutes. Your meat curry is done.
- Boil the rice with salt, bay leaves and black cardamom and drain the water off when the rice is half done.
- Layer the curry
with the rice in a pot in one on one layers. Sprinkle the food color,
fried onions, and chopped mint leaves on top of the last layer.
- Close the lid tightly making sure no steam passes out of the pot and cook on low heat until the rice is done.
- Gently mix it before serving and serve with raita.
اردو میں ترکیب
- پیاز کو ہلکا براون ہونے تک پکائیں، اور اس میں سے ۱/۴ حصہ الگ نکال لیں۔
- اب اس میں لہسن ادرک کا پیسٹ، ٹماٹر، آلو بخارے، نمک،مرچ، اور تمام گرم مصالحے ڈال کر پکائیں۔
- اتنا بھونیں کہ ٹماٹروں کا پانی ختم ہو جائے۔
- اب اس مصالحے میں گوشت، دہی اور اگر ضرورت ہو توتھوڑا سا پانی شامل کر کے گوشت گلنے تک پکائیں۔
- دوسری طرف آلو ابال لیں۔ تھوڑے سخت رکھیں۔
- اب مصالحے میں آلو، دھنیا، پودینہ، اور ہری مرچیں ڈال کر ۲ سے ۳ منٹ ہلکی آنچ پر پکائیں۔
- دوسری طرف چاولوں میں نمک، تیز پتہ، بڑی الائچی ڈال کر آدھے گل جانے تک پکائیں اور چاولوں کو چھان لیں۔
- الگ برتن میں چاولوں
اور مصالحے کو تہہ بہ تہہ ڈالیں۔ پہلے چاول درمیان میں مصالحہ اور پھر
چاول ڈالیں اس طرح سب سے اوپر والی تہہ چاولوں کی ہو۔
- اب پودینے کے پتے، برائون پیاز اور زردہ رنگ اوپر ڈال کر بریانی کو ۱۵ سے ۲۰ منٹ ہلکی آنچ پر دم لگا لیں۔
- مزے دار سندھی بریانی تیار ہے۔ رائیتے کے ساتھ پیش کریں۔
No comments:
Post a Comment
Must share the results of dishes that you have tried from here..