Saturday, 14 February 2015

Sindhi biriani

Sindhi biriani

Ingredients

  1. Mutton : 1 kg : بکرے کا گوشت
  2. Basmati rice : 1 kg : باسمتی چاول
  3.  Potatoes : 1/2 kg : آلو
  4. Oil : 1 and 1/2 cup : تیل
  5. Onions : 3 medium diced : پیاز درمیانی کٹی ہوئی
  6. Ginger garlic paste : 2 tbsp : ادرک لہسن کا پیسٹ
  7. Tomato : 1/2 kg : آدھا کلو ٹماٹر
  8. salt : 3 tbsp : نمک
  9. red chilli powder : 4 tsp : لال مرچ کا پاؤڈر
  10. cloves : 10 : لونگ
  11. green cardamon : 8: ہری الائچی
  12. black pepper : 10 : کالی مرچ
  13. cumin seeds : 2 tsp : زیرہ
  14. black cardamon pods : 2-3 : بڑی الائچی
  15. bay leaves : 3-4 : تیز پات
  16. yogurt : 250 grams : ایک پاؤ دہی
  17. green chilies : 6-7 : ہری مرچیں
  18. coriander leaves chopped : 1 bunch : دھنیا 
  19. mint leaves chopped: 1 bunch :  پودینہ
  20. Orange food color : 1 pinch : زردہ رنگ

 Steps

    1.   Slice the onion and fry it in oil until it is light brown. Take out 1/4 of it and keep aside.
    2. Add Garlic Ginger paste, tomatoes, prunes , salt, red chili powder, cloves, cardamoms, Black Pepper, Cumin Seeds , cinnamon, black cardamom pods and bay leaves to the remaining fried onions.
    3. Fry this until the tomatoes are tender and the water is dry.
    4. Then add meat, yogurt and water (if desired) and cook on medium heat until the meat is tender and the water has evaporated.
    5. On other side boil the potatoes until they're half cooked.
    6. Now, add green chillies, mint, coriander leaves, and the half boiled potatoes to the meat. Simmer for 2, 3 minutes. Your meat curry is done.
    7. Boil the rice with salt, bay leaves and black cardamom and drain the water off when the rice is half done.
    8. Layer the curry with the rice in a pot in one on one layers. Sprinkle the food color, fried onions, and chopped mint leaves on top of the last layer. 
    9. Close the lid tightly making sure no steam passes out of the pot and cook on low heat until the rice is done.
    10.  Gently mix it before serving and serve with raita.

اردو میں ترکیب

  •   پیاز کو ہلکا براون ہونے تک پکائیں، اور اس میں سے ۱/۴ حصہ الگ نکال لیں۔
  • اب اس میں لہسن ادرک کا پیسٹ، ٹماٹر، آلو بخارے، نمک،مرچ، اور تمام گرم مصالحے ڈال کر پکائیں۔
  • اتنا بھونیں کہ ٹماٹروں کا پانی ختم ہو جائے۔
  • اب اس مصالحے میں گوشت، دہی اور اگر ضرورت ہو توتھوڑا سا پانی شامل کر کے گوشت گلنے تک پکائیں۔
  • دوسری طرف آلو ابال لیں۔ تھوڑے سخت رکھیں۔ 
  • اب مصالحے میں آلو، دھنیا، پودینہ، اور ہری مرچیں ڈال کر ۲ سے ۳ منٹ ہلکی آنچ پر پکائیں۔ 
  • دوسری طرف چاولوں میں نمک، تیز پتہ، بڑی الائچی ڈال کر آدھے گل جانے تک پکائیں اور چاولوں کو چھان لیں۔
  • الگ برتن میں چاولوں اور مصالحے کو تہہ بہ تہہ ڈالیں۔ پہلے چاول درمیان میں مصالحہ اور پھر چاول ڈالیں اس طرح سب سے اوپر والی تہہ چاولوں کی ہو۔
  • اب پودینے کے پتے، برائون پیاز اور زردہ رنگ اوپر ڈال کر بریانی کو ۱۵ سے ۲۰ منٹ ہلکی آنچ پر دم لگا لیں۔
  • مزے دار سندھی بریانی تیار ہے۔ رائیتے کے ساتھ پیش کریں۔  

 

No comments:

Post a Comment

Must share the results of dishes that you have tried from here..

Content key

Table Spoon: Tbsp: کھانے کاچمچ
Teaspoon: Tsp: چائے کا چمچ
As required: حسب ذائقہ

Follow on facebook