Wednesday, 18 February 2015

Qabooli


A really amazing Hyderabad i spicy recipe with a unique combination of gram lentil with rice!

Ingredients

  1. Rice : 1 kg : چاول
  2. Gram lentil : 250 gram : چنے کی دال
  3. Salt : as required : نمک
  4. Cinnamon sticks : 2 : دار چینی
  5. Green cardamons : 6 : چھوٹی الائچی
  6. Garlic cloves : 8 : لہسن کے جوے
  7. Ginger garlic paste : 2 tbsp : ادرک لہسن کا پیسٹ
  8. Shahi cumin : 1 tsp : شاہی زیرہ
  9. Green chilies : 3-4 : ہری مرچیں۔
  10. Brown onion : 2 : بھنا پیاز
  11. All spices powder : 1 tsp : پسا گرم مصالحہ
  12. Coriander leaves : 1 bunch : ہرا دھنیا
  13. Mint leaves : 1 bunch : پودینہ
  14. Yogurt : 1 cup : دہی
  15. Turmeric powder : 1 tsp : ہلدی
  16. Lemon juice : 2 tbsp : لیموں کا رس
  17. Saffron : 1 pinch : زعفران

Steps

  1. Wash and soak the rice for half hour. Then boil with salt and half the whole garam masala till almost done.
  2. Wash and soak the lentil for half an hour. Boil with salt, a little turmeric powder till just cooked.  
  3. Heat oil, add the cinnamon, green cardamom, cloves and saute.
  4. Add cumin and when they crackle add ginger and garlic paste and saute.
  5. Add chopped green chillies and brown onions.
  6. Add the cooked lentil, all spices powder, finely chopped coriander leaves and stir to mix well.
  7. Add turmeric powder, stir and take it off heat. Add yogurt and mix well.
  8. Transfer half of the lentil mixture into another pan.
  9. Spread half the rice over the lentil mixture, spread browned onions, hot spices powder, chopped mint leaves, lemon juice, saffron dissolved in water or milk
  10. Spread the remaining lentil mixture over and the remaining rice on top.
  11. Leave to simmer on low flame for 15 minutes. than serve hot with raita. 

اردو ترکیب

  1. چاولوں کو آدھا گھنٹہ بھگو لیں اور نمک اور گرم مصالحہ ڈآل کر ابال لیں۔
  2. دال کو بھی آدھا گھنٹہ بھگو لیں اور ابال لیں۔
  3.  تیل گرم کریں اس میں دار چیینی، الائچی اور لونگ ڈال کر فرائی کریں۔
  4. اب زیرہ ڈال دیں اور ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر فرائی کریں۔
  5.  ہری مرچیں اور بھنا پیاز شامل کر کے کچھ دیر پکائیں۔
  6. اب اس میں دال، گرم مصالحہ پاؤڈڑ، اور دھنیا شامل کر کے اچھی طرح مکس کریں۔
  7. ہلدی ڈال کر کچھ دیر پکائیں اور چولھے سے اتار کر دہی ڈال کر مکس کر دیں۔
  8. دال کے مکسچر میں سے آدھا دوسرے برتن میں نکال لیں اور اس پر ابالے ہوئے چاول آدھے ڈال دیں ساتھ تھوڑا سا گرم مصالحہ پاؤڈڑ، پودینہ دھنیا، بھنا پیاز اور زعفران ڈال دیں۔
  9. اب دال کا باقی مکسچر ڈال دیں اور سب سے اوپر چاول پھیلا دیں۔
  10. زعفران، گرم مصالحہ پاؤڈڑ، پودینہ اور دھنیا ڈال کر 15 منٹ دم لگائیں۔ اور سرو کریں۔

No comments:

Post a Comment

Must share the results of dishes that you have tried from here..

Content key

Table Spoon: Tbsp: کھانے کاچمچ
Teaspoon: Tsp: چائے کا چمچ
As required: حسب ذائقہ

Follow on facebook