Sunday, 15 February 2015

Hyderabadi biriani

Hyderabadi biriani


Ingredients

  1. Mutton : 1 kg : بکرے کا گوشت
  2. yogurt : 1 cup : دہی
  3. fresh milk : 1 cup : تازہ دودھ
  4. clarified butter : 1 cup : مکھن/گھی
  5. onion (diced) : 4 : پیاز
  6. cloves : 4-5 : لونگ
  7. lemon : 6 : لیموں
  8. green chili : 6 : ہری مرچ
  9. whole black pepper : 8 : ثابت کالی مرچ
  10. fresh mint : 1 cup : تازہ پودینہ
  11. yellow food color : 1 pinch : زردہ رنگ
  12. Raw papaya paste : 2 tbsp : کچے پپیتے کا پیسٹ
  13. ginger garlic paste : 1 tbsp : ادرک لہسن کا پیسٹ
  14. Rice : 1 kg :  چاول
  15. Red chilli powder: 1 tbsp : لال مرچ

 Steps

  1.  In a cooking pot, add mutton, raw papaya paste, red chili powder, salt, yogurt, ginger garlic paste, lemon juice of 2, green cardamoms, mint, green chilies, black peppercorns and cloves and mix together.
  2. Keep aside for an hour.
  3. Then cook on low flame and until water dries.
  4. In a frying pan, heat oil and sauté finely sliced onions til golden brown.
  5. Then sieve out spread fried onion on absorbent paper and pour hot oil on the mutton mixture. 
  6. Grease the base of a cooking pot and spread a layer of half the quantity of rice.
  7. Then spread a layer of mutton and sprinkle half of the fried and crushed onion on top.
  8. Drizzle the juice of 2 lemons over mutton.
  9. Then spread a second layer of remaining rice.
  10. Dissolve a pinch of yellow food color in warm milk and pour over rice.
  11. Top with remaining fried onion, lemon juice and raw clarified butter.
  12.  Cover the pot tightly with its lid.
  13. Heat a griddle pan on high flame, place the pot over it and reduce the heat to low.
  14.  Cook for 15 minutes or until done.
  15.  Serve delicious Hyderabadi Biryani with raita and salad.

 اردو میں ترکیب


گوشت میں نمک، لال مرچ،لہسن ادرک کا پیسٹ،پیپتے کا پیسٹ، دہی،۲ لیمیبو کا رس، سبز الائچی، پودینہ، ہری مرچیں، کالی مرچ اور لونگ شامل کرکے مکس کر کے ایک گھنٹے کے لئے رکھ دیں۔
اس کے بعد ہلکی آنچ پرپانی سوکھنے تک پکائیں۔
ایک کڑاہی میں تیل گرم کر کے پیاز کو ہلکا براون ہونے تک پکائیں، اور اس میں سے ۱/۴ حصہ الگ نکال لیں۔
اور باقی کی پیاز کو گوشت میں ڈآل لیں۔
الگ برتن میں چاولوں اور مصالحے کو تہہ بہ تہہ ڈالیں۔ پہلے چاول درمیان میں مصالحہ اور پھر چاول ڈالیں اس طرح سب سے اوپر والی تہہ چاولوں کی ہو۔
اب پودینے کے پتے، برائون پیازاُوپر ڈال دیں۔
آخر میں زردہ رنگ دودھ میں حل کر کے اور لیموں کا رس ڈال کر بریانی کو ۱۵ سے ۲۰ منٹ ہلکی آنچ پر دم لگا لیں۔ 
گرما گرم حیدرآبادی بریانی تیار ہے۔رائیتے کے ساتھ پیش کریں۔

No comments:

Post a Comment

Must share the results of dishes that you have tried from here..

Content key

Table Spoon: Tbsp: کھانے کاچمچ
Teaspoon: Tsp: چائے کا چمچ
As required: حسب ذائقہ

Follow on facebook