Monday, 2 February 2015

Nehari


chef : Rida Aftab

  • Ingredients

  • 1. Beef : 1 kg (boiled)  گائے کا گوشت
  • 2. Onion : 1 پیاز
  • 3. Lemon : 2 لیموں
  • 4. Star anise : 4  بادیان کے پھول
  • 5. Green chili : 6 ہری مرچیں
  • 6. Oil : 1 cup تیل
  • 7. Beef Stock:  4 cup یخنی 
  • 8. Coriander leaves : ½ bunch دھنیا
  • 9. Mint leaves : ½ bunch پودینہ
  • 10. Dry ginger powder : 1 tsp سونٹھ
  • 11. Turmeric powder  : 1 tsp ہلدی
  • 12. All spice powder : 1 tsp گرم مصالحہ پاؤڈر
  • 13. Nutmeg : ½ tsp جائفل
  • 14. Mace : ½ tsp جاوتری
  • 15. Chili powder : 2 tsp پسی لال مرچ
  • 16. Ginger garlic paste : 2 tsp ادرک لہسن کا پیسٹ
  • 17. Coriander powder : 2 tsp پسا خشک دھنیا
  • 18. Cumin seeds : 2 tsp زیرہ
  • 19. Fennel seeds : 2 tsp سونف
  • 20. Wheat flour : 4 tbsp گندم کا آٹآ
  • 21. Salt : as required نمک

steps

  1. In a pan, roast cumin seeds, star anise, nutmeg, mace, fennel seeds and dry ginger powder.
  2. Now grind the roasted spices well.
  3. Now add in chili powder, turmeric powder, fennel seeds, all spice powder and salt.
  4. Mix well and divide the mixture in two parts.
  5. Heat oil in pan, add ginger garlic paste and fry.
  6. Mix spice mixture and coriander powder in 1 cup water and add to the oil.
  7. Fry well. Add boiled beef and fry.
  8. Now add stock and cook well till the mixture starts boiling.
  9. Now roast wheat flour and dissolve in some water.
  10. Put wheat mixture to the pan while moving spoon and cook for 10 minutes more.
  11. Now turn the flame off.
  12. In other pan heat ½ cup oil, add chopped onion and remaining roasted spice mixture.
  13. Pour this on top of Nihari.
  14. Serve with lemon cut into halves, chopped green chilies, coriander leaves and mint leaves.

اردو میں ترکیب

  1.  ایک پین میں زیرہ،بادیان کے پھول، جائفل، جاوتری، سونف، اور خشک ادرک کے پاؤڈر کو ہلکا سا بھون لیں۔
  2.  اس مصالحے کو گراءنڈر میں پیس لیں۔
  3. اس میں لال مرچ، ہلدی، سونف، اور مکس گرم مصالحہ مکس کر لیں۔
  4. اچھی طرح مکس کریں اور اس مکسچر کو 2 حصوں میں کر لیں۔
  5. ایک پین میں تیل گرم کریں اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ فرائی کر لیں۔
  6. ایک کپ پانی میں مصالحوں کا مکسچر اور خشک دھنیا پسا ہوا مکس کر لیں۔
  7. اس میں ابلا ہوا گوشت ڈال کر فرائی کریں۔
  8. اب اس میں یخنی شامل کر دیں اور ابال آنے تک پکائیں۔
  9. گندم کا آٹا بھون کر اسے پانی میں مکس کر لیں۔
  10. نہاری میں آٹے کا مکسچر ڈالیں اور چمچ چلاتی جائیں۔
  11. ڈھک کر درمیانی آنچ پر 10 منٹ تک پکائیں۔
  12. ایک کڑاہی میں آدھا کپ تیل گرم کریں اس میں پیاز فرائی کریں اور باقی مصالحہ ڈال کر کچھ دیر بھونیں اور نہاری کے اوپر ڈال دیں۔
  13. لیموں، دھنیا، ادرک، باریک کٹی ہری مرچ اور پودینہ کے ساتھ سرو کریں۔

No comments:

Post a Comment

Must share the results of dishes that you have tried from here..

Content key

Table Spoon: Tbsp: کھانے کاچمچ
Teaspoon: Tsp: چائے کا چمچ
As required: حسب ذائقہ

Follow on facebook