chef : Rida Aftab
- Ingredients
- 1. Beef : 1 kg (boiled) گائے کا گوشت
- 2. Onion : 1 پیاز
- 3. Lemon : 2 لیموں
- 4. Star anise : 4 بادیان کے پھول
- 5. Green chili : 6 ہری مرچیں
- 6. Oil : 1 cup تیل
- 7. Beef Stock: 4 cup یخنی
- 8. Coriander leaves : ½ bunch دھنیا
- 9. Mint leaves : ½ bunch پودینہ
- 10. Dry ginger powder : 1 tsp سونٹھ
- 11. Turmeric powder : 1 tsp ہلدی
- 12. All spice powder : 1 tsp گرم مصالحہ پاؤڈر
- 13. Nutmeg : ½ tsp جائفل
- 14. Mace : ½ tsp جاوتری
- 15. Chili powder : 2 tsp پسی لال مرچ
- 16. Ginger garlic paste : 2 tsp ادرک لہسن کا پیسٹ
- 17. Coriander powder : 2 tsp پسا خشک دھنیا
- 18. Cumin seeds : 2 tsp زیرہ
- 19. Fennel seeds : 2 tsp سونف
- 20. Wheat flour : 4 tbsp گندم کا آٹآ
- 21. Salt : as required نمک
steps
- In a pan, roast cumin seeds, star anise, nutmeg, mace, fennel seeds and dry ginger powder.
- Now grind the roasted spices well.
- Now add in chili powder, turmeric powder, fennel seeds, all spice powder and salt.
- Mix well and divide the mixture in two parts.
- Heat oil in pan, add ginger garlic paste and fry.
- Mix spice mixture and coriander powder in 1 cup water and add to the oil.
- Fry well. Add boiled beef and fry.
- Now add stock and cook well till the mixture starts boiling.
- Now roast wheat flour and dissolve in some water.
- Put wheat mixture to the pan while moving spoon and cook for 10 minutes more.
- Now turn the flame off.
- In other pan heat ½ cup oil, add chopped onion and remaining roasted spice mixture.
- Pour this on top of Nihari.
- Serve with lemon cut into halves, chopped green chilies, coriander leaves and mint leaves.
اردو میں ترکیب
- ایک پین میں زیرہ،بادیان کے پھول، جائفل، جاوتری، سونف، اور خشک ادرک کے پاؤڈر کو ہلکا سا بھون لیں۔
- اس مصالحے کو گراءنڈر میں پیس لیں۔
- اس میں لال مرچ، ہلدی، سونف، اور مکس گرم مصالحہ مکس کر لیں۔
- اچھی طرح مکس کریں اور اس مکسچر کو 2 حصوں میں کر لیں۔
- ایک پین میں تیل گرم کریں اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ فرائی کر لیں۔
- ایک کپ پانی میں مصالحوں کا مکسچر اور خشک دھنیا پسا ہوا مکس کر لیں۔
- اس میں ابلا ہوا گوشت ڈال کر فرائی کریں۔
- اب اس میں یخنی شامل کر دیں اور ابال آنے تک پکائیں۔
- گندم کا آٹا بھون کر اسے پانی میں مکس کر لیں۔
- نہاری میں آٹے کا مکسچر ڈالیں اور چمچ چلاتی جائیں۔
- ڈھک کر درمیانی آنچ پر 10 منٹ تک پکائیں۔
- ایک کڑاہی میں آدھا کپ تیل گرم کریں اس میں پیاز فرائی کریں اور باقی مصالحہ ڈال کر کچھ دیر بھونیں اور نہاری کے اوپر ڈال دیں۔
- لیموں، دھنیا، ادرک، باریک کٹی ہری مرچ اور پودینہ کے ساتھ سرو کریں۔
No comments:
Post a Comment
Must share the results of dishes that you have tried from here..