Wednesday, 18 February 2015

Hyderabadi mutton

Hyderabadi mutton

Ingredients

  1. Mutton : ½ kg : بکرے کا گوشت
  2. onion : 2 : پیاز
  3. Tomato : 2 : ٹماٹر
  4. red chilies : 4-5 : لال مرچیں
  5. Coriander seeds : 1 tsp : ثابت دھنیا
  6. cinnamon stick : 1 : دار چینی
  7. Cloves : 3 : لونگ
  8. Cumin : ½ tsp : زیرہ
  9. turmeric powder : ½ tsp : ہلدی
  10. Salt : as required : نمک
  11. oil : as required : تیل

Steps

  1. Cut onion, tomato finely.
  2. Heat 2 tsp of oil in a frying pan.
  3. Add clove, cinnamon, cumin, coriander seeds, red chilli, tomato, fry and grind to a paste.
  4. Mix mutton with ground paste, turmeric powder, salt and set aside for half an hour.
  5. Heat oil in a pressure cooker.
  6. Add onion, fry for a few minutes.
  7. Add mutton and fry till it changes color.
  8. Add water, cover with a lid, cook till it whistles thrice and switch off the stove.
  9. When pressure subsides, transfer the contents to a serving bowl.

اردو ترکیب

  1. پیاز اور ٹماٹر کو کاٹ لہسن.
  2. ایک پین میں 2 چمچ تیل گرم کریں۔
  3. اس میں لونگ، دار چینی، زیرہ، ثابت دھنیا، لال مرچ، اور ٹماٹر ڈال کر فرائی کریں اور پھر گرائینڈ کر لیں۔
  4. اب گوشت میں مصالحوں کا پیٹ، ہلدی، نمک مکس کر کے آدھا گھنٹہ میرینیٹ کر لیں۔
  5. پریشر کوکر میں تیل گرم کریں اس میں پیاز ڈال کر کچھ دیر فرائی کریں۔
  6. گوشت ڈال کر کچھ دیر فرائی کریں۔
  7. پانی ڈال کر کوکر کو کور کر دیں اور پکنے کے لیئے چھوڑ دیں۔
  8. جب کوکر 3 میں سے 3 مرتبہ سیٹی کی آواز آئے تو چولھا بند کر دیں۔
  9. گرم گرم سرو کریں۔

No comments:

Post a Comment

Must share the results of dishes that you have tried from here..

Content key

Table Spoon: Tbsp: کھانے کاچمچ
Teaspoon: Tsp: چائے کا چمچ
As required: حسب ذائقہ

Follow on facebook